Fenego Insights

Hybride werken

Geen verplichte covid maskers meer, geen avondklok, knuffelvriendjes, of het ontsmetten van winkelwagentjes,... de pandemie lijkt een verre herinnering. Iedereen heeft het leven weer opgepakt zoals het voorheen was.

Toch is het effect van de pandemie op het kantoorleven nog steeds merkbaar.  Door de covid-beperkingen werden veel bedrijven uitgedaagd om nieuwe, externe manieren te vinden om efficiënt samen te werken. Hoewel er bij Fenego enkele obstakels moesten worden overwonnen, zijn we erin geslaagd om de hele thuiswerksituatie soepel te laten verlopen.

Maar toen meer fysiek kantoorwerk weer werd toegestaan door de Belgische overheid, leken sommige medewerkers moeite te hebben om hun weg terug naar kantoor te vinden. Ze vonden een ritme in het werken op afstand en ontdekten de voordelen ervan. Aangezien we als groep ervaring hebben opgedaan met werken op afstand, was een volledige terugkeer naar kantoor niet nodig.  In plaats daarvan hebben we de kennis van de afgelopen jaren gebruikt om de overgang te maken naar een nieuwe manier van werken: hybride werken.

Lisa Leus.jpeg
Lisa Leus
Functioneel Analist bij Fenego

De voor- en nadelen

Remote werk

Telewerken had veel voordelen voor zowel bedrijven als werknemers: geen woon-werkverkeer meer, tijd om tussen de pauzes door wat klusjes te doen, en handigere manieren om de dag te plannen... Aangezien de kantoren praktisch leeg waren, op één of twee doorzetters na wiens aanwezigheid gewenst was, kunnen bedrijven kosten besparen. Dit gaf bedrijven als Fenego (als onderdeel van de Xplore-groep) de mogelijkheid om hun medewerkers een helpende hand te bieden door hun internetkosten te verlagen en hun thuiskantoor uit te rusten met een sta-bureau, extern scherm en bureaustoel. Ondanks alle voordelen die het thuiswerken ons opleverde, ondervonden we ook enkele nadelen. Er was minder contact tussen collega's om bij te praten en weinig mogelijkheden om nieuwe medewerkers te leren kennen. Samen iets drinken tijdens een Teams meeting geeft simpelweg niet dezelfde vibe als een brainstormsessie bij onze geliefde koffieautomaat.

Beste van twee werelden

Hybride werken

Rekening houdend met deze voor- en nadelen van remote werken, klinkt hybride werken als de perfecte "best of both worlds"-oplossing. Onderzoek van de BBC wees echter op enkele potentiële nadelen van deze manier van werken. Het gebrek aan routine dat een hybride werkomgeving biedt, als gevolg van een constante verandering in de omgeving, kan psychologisch en emotioneel uitdagend zijn als het niet doordacht wordt toegepast. Een potentiële valkuil die we bij Fenego zeer serieus namen.

Bij Fenego probeerden we de overgang van remote naar hybride werken te vergemakkelijken door vaste kantoordagen in te stellen. Zo weten medewerkers die contact met collega's waarderen welke dagen optimaal zijn om naar kantoor te komen. Hoewel elk teamlid werd uitgenodigd, werd er geen verplichte aanwezigheid ingesteld om flexibiliteit te behouden zodat het binnen ieders schema paste. Oude kantoorgewoonten werden weer opgepakt, wat resulteerde in een sterke motivatie voor medewerkers om naar kantoor te komen en zich bij ons aan te sluiten. Een voorbeeld hiervan zijn onze kantoorwandelingen rondom de Corda Campus na de lunch, goed om de geest op te frissen en tegelijkertijd die dagelijkste stappen er weer in te krijgen! We zijn ook opnieuw begonnen met het organiseren van offline teamevenementen zoals maandelijkse padeltoernooien, teambuilding en BBQs..... Deze zijn de perfecte gelegenheid om even afstand te nemen van het werk en elkaar (nog) beter te leren kennen! 

Continue inspanning

Work-life balance

Nu dreigt de energiecrisis dit nieuw gevonden evenwicht te verstoren. De extreme stijging van de energieprijzen kan het voor werknemers economisch aantrekkelijk maken om meer op kantoor te werken dan thuis. Dan is het milieuvriendelijker om het kantoor te verwarmen in plaats van ieders thuiskantoor apart.

Uiteraard zijn we enthousiast om onze geliefde teamleden nog vaker op kantoor te zien, wat de cohesie, spontane samenwerking en mentorschap ten goede zal komen. Sinds 2019 is er veel veranderd aan ons standaard werkschema van 5 dagen op kantoor. Als groep hebben we manieren gevonden om ons kantoor op de meest efficiënte manier weer op volle capaciteit te krijgen. Daarnaast blijven we zoeken naar methoden om de overgang zo comfortabel mogelijk te maken voor onze medewerkers.

Fenego heeft de ambitie om continu actief te werken aan een betere balans tussen werk en privé, in samenwerking met onze medewerkers. Wij staan klaar om hen bij elke stap te ondersteunen en te begeleiden.

Ben jij het talent dat we zoeken?

Zie jij hybride werken helemaal zitten? Goesting in die middagwandeling op de Corda Campus en de mogelijkheid om tijdens je volgende lunch pauze thuis je was te doen? Laat het ons zeker weten!

Aarzel niet om het onderstaande formulier in te vullen en ons te verbazen met al je special skills. Of neem een kijkje op onze job pagina.

Sollicitatieformulier

Sollicitatieformulier